Det kan vara lite knivigt att få till en bra webbshop eller annat sätt att sälja sin produkt, men än svårare kan det vara att hitta kunderna. Även om jag sätter upp en webshop som är mycket proffsig och vackert gjord är det inte säkert att någon kan hitta den. Om jag inte från början har ett starkt varumärke, vilket sällan är fallet, måste jag försöka få sidan att synas på någon sökmotor.

Om jag är på jakt efter en fin, hemvävd matta till mitt vardagsrum kommer jag troligen att söka i en sökmotor efter ”hemvävd matta”. De resultat jag får upp är av varierat slag. Kanske kommer jag till en sida där någon berättar om hur man väver. Kanske kommer jag till en blogg där någon skriver om ett inköp av en hemvävd matta. Hur skall man bära sig åt för att få sin sida att visas vid sökningen på till exempel Google.

Det gäller att sidan man lägger upp bjuder läsaren på mycket information om mattor och om hur man väver. Om du är duktig på detta kan det vara värt att skriva, berätta och ge tips om material att använda, hur vävstolen fungerar, var man köper bra vävstolar med mera. Du bjuder alltså läsaren på information om vävning i största allmänhet. Du måste också visa upp dina alster i vackra bilder. Anlita gärna en riktig fotograf att ta bilder av dina produkter.

Naturligtvis hjälper inte detta helt. Du måste nog också sökmotoroptimera din sida. Här finns hjälp att få. Sök på ”sökmotoroptimering” på Google så hittar du mängder av firmor som kan hjälpa dig med detta.