För dig som söker nytt arbete

När du är på jakt efter ett nytt jobb finns det flera vägar att gå. Du kan exempelvis läsa platsannonser, kontakta arbetsplatser du vill jobba på direkt, eller gå via ett rekryteringsföretag. Vilken metod som är den mest effektiva beror bland annat på vilken bransch du vill arbeta inom.

Bra matchning med rekryteringsföretag

Om du väljer att gå via ett rekryteringsföretag kan det ibland bli enklare att få till en bra matchning mellan dig som arbetstagare och en arbetsplats. Det är nämligen så de flesta rekryteringsföretag arbetar. Välj en sajt online om du vill få hjälp av ett rekryteringsföretag med lång erfarenhet.

Skicka in spontanansökan

Om du hittar en arbetsplats du verkligen vill arbeta på som inte söker personal just nu kan du skicka in en spontanansökan. Då har de möjlighet att kontakta dig om det skulle bli aktuellt.

Kolla upp din potentiella arbetsgivare

När du söker ett nytt jobb kommer arbetsgivaren garanterat att kontrollera upp dig. Men du borde också kontrollera upp arbetsgivaren. Ta till exempel reda på om de har ett kollektivavtal.

Om företaget inte har ett kollektivavtal behöver du höra med dem hur det ser ut med tjänstepension. Skulle arbetsplatsen inte ha en tjänstepensionsplan, bör du få högre lön så att du själv kan sätta in till din pension.