Vi bär alla på en historia. Vi drömmer om att göra en J.K Rowling: att få en idé från klarhimmel som blir en fantastisk historia som ger oss ekonomisk stabilitet och främst av allt, stolthet att något vi skapat har betydelse för andra.

Det är inte det lättaste att bli författare. Man får hålla på länge innan man skriver tillräckligt bra. Vissa har det i blodet, andra behöver träna mer på sin skrivandet innan de känner sig modiga nog att skicka iväg sidorna till en förläggare.

Och, vi är ledsna att behöva säga det men förläggaren kommer troligen att tacka nej. Som debutant är det inte lätt att ta sig in i branschen. Man ska skriva otroligt bra och framförallt har skrivit en bok i en genre eller med karaktärer som ligger på modet just nu. Vi såg alla strömmen av ungdomsböcker som kom ut efter Stephenie Myers Twilight blev världsberömt. Får du ett kontrakt ska du tänka på att upphovsrätten skyddar ditt verk men vara beredd på att de kommer att vilja göra lite ändringar. Det är din första bok och de är årtionden av erfarenhet. Våga säga nej i alla ära, men i det här fallet kanske man får svälja mycket av stoltheten och bara säga ja. På Författarförbundets hemsida hittar du fler råd om att publicera första boken.

publishing contractDet man ska komma ihåg är att trettio nej från trettio förläggare betyder inte att du är en dålig författare. Astrid Lindgren fick ett dussintal nej innan någon vågade chansa på henne. Vi säger inte att alla som blir refuserade egentligen är superförfattare men vi menar att du inte ska ge upp. Även de bästa måste kämpa för att lyckas. Väldigt få får framgångar serverad med silversked.

Du kan ge ut dina alster själv. Det finns företag som hjälper dig att trycka boken och kan till och med göra illustrationer och formgivning. Allt beror på hur mycket du tror på boken. Ju mer pengar du vågar lägga på boken, desto större chans att den kommer att nå ut till fler läsare och se snyggare ut. Spara i några månader och ge dig själv en chans. Man kan aldrig vinna om men inte ens försöker!